Digitální kompetence učitelů - DigCompEdu

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M10 Podpora pedagogů v rozvoji jejich digitálních kompetencí (Ostrava 2024)
Kniha: Digitální kompetence učitelů - DigCompEdu
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.27

Obecně

Rámec digitálních kompetencí učitele popisuje specifické schopnosti učitelů v oblasti využívání digitálních technologií při vykonávání učitelské profese. Je pojat jako „obecně učitelský“, kompetence nejsou specifikovány pro učitele různých typů a stupňů škol či různých aprobací.  

DigCompEdu je výstupem dlouhodobé výzkumné činnosti Společného výzkumného střediska (Joint Research Centre) Evropské komise. Jeho český překlad vznikl v roce 2018 jako zdroj pro standard digitálních kompetencí učitele. Na Metodickém portálu RVP.CZ byla na rámci DigCompEdu vytvořena aplikace Profil Učitel21, která je sebehodnotícím nástrojem pro reflexi a plánování vlastních digitálních dovedností učitelů. Aplikace byla pilotně spuštěna/testována v následujícím roce.

Kompetence

DigCompEdu vymezuje 22 digitálních kompetencí, které učitel může mít, ukazuje vazby mezi nimi, konkrétní příklady aktivit či fáze vývoje u každé digitální kompetence. Zároveň stanovuje úrovně pokroku od A1 do C2: nováček, objevitel, praktik, odborník, lídr, průkopník. Více o úrovních najdete na stránkách RVP


Rozvoj kompetencí

Pokrok je kumulativní v tom smyslu, že deskriptor pro každou vyšší úroveň v sobě již zahrnuje kompetence z nižších úrovní (vyjma té první, nováčkovské, která popisuje učitele na počátku, tedy toho, kdo kompetencí v podstatě nevládne). Díky těmto specifikacím je možné hodnotit úroveň jednotlivých dílčích vědomostí, dovedností, postojů a hodnot pedagoga v oblasti využívání digitálních technologií v pedagogickém procesu. 


Oblasti kompetencí

DigCompEdu vymezuje 22 digitálních kompetencí učitele sdružených v 6 oblastech:  

  • Profesní zapojení učitele – pracovní komunikace; odborná spolupráce; reflektivní praxe; soustavný profesní rozvoj.  
  • Digitální zdroje – výběr digitálních zdrojů; tvorba a úprava digitálních zdrojů; organizace, ochrana, sdílení digitálních zdrojů.  
  • Výuka – vyučování; vedení žáka; spolupráce žáků; samostatné učení žáků.  
  • Digitální hodnocení – strategie hodnocení; analýza výukových výsledků; zpětná vazba a plánování.  
  • Podpora žáků – přístupnost a inkluze; diferenciace a individualizace; aktivizace žáků.  
  • Podpora digitálních kompetencí žáků – informační a mediální gramotnost; digitální komunikace a spolupráce; tvorba digitálního obsahu; odpovědné používání digitálních technologií; řešení problémů prostřednictvím digitálních technologií. 

DigCompEdu zblízka

Rámec postupně představuje oblast profesních kompetencí učitelů (učitel jako osoba), jejich pedagogické dovednosti (učitel jako profesionál) i kompetence žáků (učitel jako zprostředkovatel vzdělávání). 

Pojďme se nyní podívat na každou kompetenci zvlášť a vymezme si aktivity kompetence v praxi, tedy čeho přesně se kompetence týká.