Kreativní metody

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M11 Specifika ve vzdělávání dospělých (Ústí nad Labem 2023)
Kniha: Kreativní metody
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 19.10

Brainstorming

Brainstorming je metoda, kterou můžete použít v situaci, kdy potřebujete najít různé nápady, které vám mají pomoci v řešení problému. Je vhodné používat techniku na počátku řešení problému, tj. ve fázi hledání řešení a postupů. Může vám pomoci např. při hledání nových názvů, při stanovení vhodného postupu v projektech, při psaní práce nebo při hledání kreativních přístupů či řešení problémů. 

Díky této metodě se generuje velké množství nápadů, aniž by byly hodnoceny (bez hodnocení se zvyšuje množství nápadů). Často se nepoužívá na hledání konečného řešení, ale spíše jako podklad k další práci. Předpokladem je stanovit problém a vybrat skupinu, která bude brainstorming provádět. Následně se ve stanoveném čase hledají všechny možné nápady, přičemž je vhodné inspirovat se ostatními a nebránit se asociacím. Po brainstormingu přichází vyhodnocení. 

Je vhodné dodržet základní pravidla:  

Brainwriting

U klasického brainstormingu může docházet k tomu, že než jeden člvoěk domluví a je jeho náapd zapsán, druhý člověk svůj nápad přehodnotí, zjednodušší či zapomene. Pomoci může brainwriting, metoda, která je v mnohých skupinách efektivnější. Odbourává spoustu negativ, která z klasického brainstormingu plynou (výhodou je částečná anonymnost a menší riziko zapomenutí či účelného nevyslovení nápadu). 

Existuje několik možností, jak brainwriting pojmout. Nabízí se varianta 6-3-5, kolotočový brainstorming, post-it brainwriting či brainwritingový zápisník

Technika 6-3-5

Tato technika vyžaduje důkladnější přípravu. Její název je odvozen od samotného postupu, tedy 6 osob napíše 3 nápady během 5 minut. Kartičku pak předá dalšímu a sám dostane kartičku se třemi nápady jiného člověka. Připíší se další tři nápady během 5 minut. Proces se opakuje až do chvíle, kdy si vystřídají všechny osoby všechny kartičky. 

Na konci pak máme shromážděno 108 nápadů během cca 30 minut. Takto lze postupovat i s účastníky přes e-mail, je však nutné počítat s časově delší odezvou.

Kolotočový brainwriting

Kolotočový brainwriting nemá tak pevná pravidla jako metoda 6-3-5. Spočívá v tom, že se lidem rozdají papírky. Během např. tří minut mají za úkol napsat vše, co je napadne a poslat to dál. Končí se, jakmile už nikoho nenapadá moc nápadů. Tato metoda je vhodná do začátku, kdy ještě neznáme téma či přesné zaměření. 

Brainwritingový zápisník

Tato metoda se používá při delších setkáních, např. výjezdech. Každý účastník dostane papíry či blok, do kterého během celého setkání zapisují všechny nápady. Na konci akce se dají zápisníky dohromady a nápady se sepíší do jednoho dokumentu. 

Post-it brainwriting

Nápady se u této varianty nepíší na jeden papír, ale používají se post-ity (barevné lepicí papírky), které se libovolně popisují nápady (jeden nápad na jeden lísteček). Lístečky popisují účastníci sami. Na konci fází hledání nápadů se papírky přelepují do skupin podle daných kritérií. Pokud se jeden nápady vyskytuje vácekrát, nalepí se papírky na sebe. 

Šest myslících klobouků

Často se stává, že když potřebujete vyřešit určitý problém, hledáte důvody, proč je vhodné uplatnit nový nápad. Pokud máte nápad a nejste si jím jisti, zvolíte pro rozhodnutí klasickou tabulku, do které napíšete klady a zápory, případně použijete celou tabulku SWOT analýzy (silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby) či podobnou metodu. Můžete však vyzkoušet Šest myslících klobouků, metodu, která posouvá činnost myšlení o problému dál, umožní myslet v širším spektru a oddělovat od sebe jednotlivé činnosti myšlení.  

Metoda spočívá v tom, že nasazením klobouku (imaginárního) začínáte přemýšlet jen tak, jak vám dovoluje klobouk. A klobouk vám dovolí myslet pouze určitým způsobem.

Základem je tedy šest barev, přičemž každá symbolizuje jeden druh myšlení

  • Bílá – fakta, nestrannost 
  • Červená – emoce, pocity, předtuchy, intuice 
  • Černá – negativní stránky, kritický pohled 
  • Žlutá – pozitivní stránky, konstruktivní názory 
  • Zelená – tvořivost, nové myšlenky, nové podněty 
  • Modrá – odstup, organizace, „metaklobouk“ (přemýšlení o přemýšlení) 


Při skupinové technice můžete zvolit jednoho člena, který dostane modrý klobouk. Následně se nabízí dvě možnosti: 

»» 

Všichni ve skupině budou mít vždy jeden druh klobouku a budou tak myslet v jednu chvíli stejně. Barvy se vystřídají na povel modrého klobouku. Tato metoda je vhodná např. pro větší množství lidí ve skupině nebo také pro začátečníky, kteří potřebují podporu skupiny naladěné do stejné barvy. 

»» 

Každý z členů skupiny bude mít jinou barvu klobouku a barvy se budou střídat na povel modrého klobouku. Tato metoda je nejvhodnější pro šest lidí (klobouků je také šest), ale lze ji aplikovat i v jiném počtu účastníků. 

»» 

Další možností je nezvolit si jednoho člena s modrým kloboukem, ale nechat modrý klobouk kolovat mezi všemi členy skupiny.