Mám cíle a plán obsahu, co teď?

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M11 Specifika ve vzdělávání dospělých (Ústí nad Labem 2023)
Kniha: Mám cíle a plán obsahu, co teď?
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 19.03

Úvod

Zvolte správnou formu a vyberte aktivizující metody. O formách jste četli v kapitole “Co vše mohu nabízet”. Metody budete vybírat podle obsahu, účastníků, formy i dalších aspektů. 

Budete nejspíš kombinovat více metod. Dříve, než se podíváme na metody aktivizující, si připomeneme i jednu z nejčastějších metod, tedy výkladově ilustrativní metodu. Jedná se nejčastěji o výklad, popis, přednášku, kdy posluchači opravdu jen poslouchají, příp. si zapisují poznámky. U této metody je zvýšené riziko toho, že bude ztrácena pozornost nebo že nebude látka pochopena

Samozřejmě výkladově ilustrativní metody můžete zařadit, dbejte však na to, abyste dokázali zapojit účastníky (otázky, sdílení), po krátké době přešli k jinému tématu či aktivitě a dodrželi určitá pravidla pro to, jak má prezentace vypadat. 

Pokud budete ilustrativně předvádět používání technologie, je to snazší, než pokud si budete k nějakému tématu tvořit prezentaci. Podívejte se, jak udělat prezentování lepší, jasnější a podporující zapamatování, jak vytvářet prezentace či zapisovat na flipcharty.

Jak vytvořit prezentaci

Pokud budete potřebovat prezentovat obsah kolegům, taktéž můžete využít některý z modernějších nástrojů, ale můžete samozřejmě použít i nejběžnější PowerPoint, nebo o něco novější Prezi (www.odprezentuj.cz/blog/co-je-prezi). 

Pamatujte ale na základní pravidlo práce s PowerPointem, či jiným nástrojem pro tvorbu prezentací, lektor není čtecí zařízení a měla by mu být při vzdělávací aktivitě věnována pozornost účastníků. 

Prezentaci vždy budete připravovat na míru konkrétní skupině kolegů, ale nabízíme vám alespoň obecná doporučení, která vám mohou při práci na prezentaci pomoci: 


Při samotné tvorbě prezentace na počítači 


Lektorské minimum, str. 42 - 43 

Vždy se na svou výslednou prezentaci podívejte z pohledu účastníka a zkuste se zamyslet, zda byste se na takovou prezentaci dívali rádi a se zájmem.  

Jak pracovat s powerpointovou prezentací

  • Pokud možno použijte dálkové ovládání (prezentér/prezentační myš) 
  • Pokud ukazujete něco v prezentaci, neukazujte rukou, ale použijte světelný bod prezentéru 
  • Při pohybu po učebně nepřecházejte přes paprsek projektoru 
  • Pokud prezentaci právě nepoužíváte, projekci byste měli vypnout 
  • Mluvte k účastníkům, ne k promítanému obrazu 
  • Prezentovat pomocí prezentace se doporučuje maximálně 10-15 minut, poté se věnujte jiné činnosti, například diskuzi. 

Jak vytvořit infografiku

Pokud rádi pracujete s nástrojem Canva, nebo jiným grafickým editorem, můžete pro kolegy vytvořit i zajímavou infografiku, která je mnohdy efektivnější než několik snímků v prezentaci.

Zajímavé odkazy:

Příklad infografiky:


https://www.digiamo.cz/blog/4-top-nastroje-pro-tvorbu-infografiky/ 


Jak na zápisy na tabuli nebo flipchart

Lektoři při vzdělávacích aktivitách velmi často používají tabuli, nebo flipchart a zprostředkovávají tak účastníkům obsah.

Dnes už je běžné, že se zápisy vyfotí a upraví (např. v aplikaci CamScanner), třeba do formátu pdf a jsou tak k dispozici účastníkům i po kurzu.  

Pokud ale plánujete zápisky fotit a dále používat, myslete na to, že to nemůže být čmáranice a chaoticky popsaný kus papíru.  

Pokud byste se v psaní na tabuli nebo flipchart chtěli zdokonalit, doporučujeme např. www.consulta.cz/e-book-jak-kreslit-na-flipchart-zdarma, nebo videa Brigitte Seibold Flipcharts Gestalten na Youtube (sice v němčině, ale dostatečně názorné).  

Zkuste se při zápisech flipchart soutředit na užití několika vizuálních prvků: 

  • Rámečky (třeba pro nadpisy) 
  • Písmo – pište raději velkými tiskacími písmeny, dostatečně velkými, aby je mohli všichni přečíst 
  • Odrážky (kulaté, barevné, jakékoliv) 
  • Číslice místo odrážek (pro proces nebo důležitost) 
  • Šipky 
  • Obrázky postav (zkuste držet jednotný styl) 
  • Další obrázky (cesty, majáky, vše, co se hodí pro dané téma) 
  • Barvy (spíše tmavé, jsou dobře vidět, světlejší pro zvýraznění) 

 

Dodržujte pravidlo – nové téma = nový flip. 

Sketchnoting

Pokud je vaší zálibou kreslení, či malování, můžete se pustit do tvorby Sketchnotingů. 

Sketchnoty jsou bohaté vizuální poznámky, kombinující zápis, kresbu a další vizuální prvky, jako jsou šipky, linky, rámečky. Jsou to vlastně sestavené mapy s vlastních myšlenek, či myšlenek účastníků vzdělávání. Výsledek - sketchnote by měl být jednoduchá, informačně bohatá kresba, v níž najdete pouze ty klíčové informace. Hodí se třeba na úvod, jako zobrazení obsahu kurzu, nebo k zaznamenávání diskuze účastníků.  

Inspirovat se můžete v knize Dana Roama Nápady na ubrousku, nebo Mikea Rohdeho Příručka skečnoutingu. Případně si můžete pustit webinář EPALE na téma Sketchnoting.  

Lektorské minimum, str. 48