Jaké informace o účastnících by měl lektor získat před začátkem vzdělávací aktivity

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M11 Specifika ve vzdělávání dospělých (Ústí nad Labem 2023)
Kniha: Jaké informace o účastnících by měl lektor získat před začátkem vzdělávací aktivity
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.56

Úvod

Pokud budete připravovat vzdělávací aktivitu pro své kolegy, možná si řeknete, že je přece znáte a není třeba si nic dalšího zjišťovat. Ano, to, že je znáte, je pro vás bezesporu velká výhoda, a proto je dobré se zamyslet, co by konkrétní kolegy mohlo motivovat k tomu, aby se třeba naučili používat nový digitální nástroj, co už o něm možná ví a co je musíte doučit, jaké metody by pro ně byly nejvhodnější vzhledem k jejich digitálním kompetencím, věku či vzdělávacím potřebám. 

Otázky

Zkuste si při přípravě vzdělávací aktivity promyslet následující:  

  • Vzdělávací potřeby účastníků: Pro realizaci vzdělávací akce je to to nejdůležitější. Pokud je nezjistíte správně, nebude vzdělávání efektivní. Pokud nemáte možnost si vzdělávací potřeby zjistit před kurzem, měli byste to zkusit zjistit na začátku kurzu od účastníků. Zjišťujete vlastně rozdíl, neboli mezeru mezi aktuálním stavem znalostí a dovedností a stavem požadovaným.  
  • Motivace k účasti: Je dobré vědět, zda je motivace spíše vnitřní (vychází ze zvídavosti, zájmu o téma), nebo vnější (vychází z okolí, například pokyn od vedení školy). Pokud je motivace spíše vnější, musíte se při vzdělávání více věnovat jejich povzbuzování a vymyslet, jak je více motivovat pro dané téma či aktivitu.  
  • Počet účastníků: Dle počtu přizpůsobte metody vzdělávání. 
  • Předchozí znalosti, dovednosti a zkušenosti účastníků: Pokud se vám podaří je zjistit, můžete na ně navázat a nemusíte zbytečně ztrácet čas opakováním toho, co už kolegové znají. Můžete připravit vzdělávání přímo na míru tomu, co opravdu potřebují. 
  • Věk účastníků: S účastníky mladšího věku sice můžete postupovat rychleji, ale je třeba počítat s tím, že nebudou mít možná ještě tolik zkušeností a nebude tedy na co navazovat. Při přípravě vzdělávací aktivity pro starší kolegy, berte ohled na možné změny v jejich paměťových a senzomotorických funkcí a přizpůsobit obsah jejich zkušenostem.  
  • Pracovní zařazení účastníků: Asi nemusíme vysvětlovat, že jinak byste připravovali školení třeba pro kolegy učitele a jinak pro školníka, či kuchařku. Ve vaší roli budete asi nejčastěji vzdělávání přizpůsobovat skupině pedagogů.  
  • Nejvyšší dosažené vzdělání a jeho zaměření: Pokud víte, že jsou vaši kolegové z větší části vysokoškolsky vzdělaní, pak se nemusíte zdráhat používat odbornější terminologii či cizí slova, samozřejmě s ohledem na míru jejich znalostí probíraného tématu.  
  • Další charakteristiky: Je pro vás výhodou, pokud se při vzdělávání kolegů už vzájemně znáte, protože nemusíte věnovat čas seznamovacím aktivitám a můžete stavět na již fungující skupinové dynamice a vzájemných vztazích.  

Nejlépe se vám samozřejmě bude pracovat s co nejvíce homogenní, tedy podobnou, skupinou kolegů. Bude se vám pro ně lépe šít vzdělávací aktivita přímo na míru. U heterogenní skupiny kolegů může být výhoda zase ta různorodost, která může přinést různé úhly pohledu na řešené problémy či úkoly.  

Zdroj: Miroslava Dvořáková, Lektorském minimum, Firemní vzdělávání, Praha, 2023. Strana 21.

Tipy do praxe pro ICT koordinátory

Pokud budete připravovat nějakou formu vzdělávání pro kolegy ve škole,