Základní zásady pro úspěšnou komunikaci změny

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M9 Úspěšné a efektivní zavádění změn (Praha 2024)
Kniha: Základní zásady pro úspěšnou komunikaci změny
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.10

1. Základní zásady pro úspěšnou komunikaci změny

Klíčem k úspěšné transformaci je přijetí změn lidmi. Na tom, zda lidé změny přijmou, se zásadním způsobem podílí forma zvolené komunikace. Platí to zejména tehdy, jsou-li změny nečekané a nechtěné. 

Každá změna může být těžká a my lidé si na ně ve většina případů špatně zvykáme. Připravované změny v oblasti výuky v tomto nejsou nijak odlišné. Mnoho z nich selhává, ne protože by byly špatné, ale kvůli tomu, že se málo pracovalo s odhadem vlivů a dopadů na učitele. 

 
Komunikace změn je klíčovou kompetencí koordinátora ICT ve škole zejména v dynamických obdobích, kdy jsme nuceni reagovat více flexibilně. 


1.1. Změny komunikujte otevřeně a najednou

Jasná a srozumitelná komunikace hned zpočátku je základním předpokladem úspěšného prosazení změny. Buďte otevření a vysvětlujte význam i důvody, které k nim vedou. Zároveň se je pokoušejte podávat v celku, aby nedocházelo k postupnému přilévání oleje. 

Kolegové si zaslouží náš respekt. Nesnažte se je chránit před tím, co se odehrává. Nemusíte vysvětlovat komplexní rozvahu a ekonomickou situaci. Ale pokud chcete, aby zůstali zapojeni, ujistěte se, že chápou, proč je změna opodstatněná. Jasná a otevřená komunikace rozptýlí možné pochyby a sníží množství drbů, fám a šuškand. Cílem je, aby zaměstnanci chápali, proč se změny zavádí. 


1.2. Systematická komunikace

Pro úspěšné zavedení jakékoliv významnější změny, potřebujete systematický komunikační plán a připravený tým lidí, kteří budou komunikovat jednotně a srozumitelně, takovým způsobem, aby byla změna brána jako fakt a vnímána jako smysluplná a prospěšná. 

Jakákoliv důležitá změna vyžaduje proaktivitu a zapojení všech vedoucích pracovníků. Zaměstnanci očekávají, že se vždy o možných změnách i komplikacích dozví nejdříve od svých vedoucích pracovníků. Pakliže se to nestane, tak nastává poměrně nebezpečný prostor pro drby, které mohou jakoukoliv změnu výrazně poškodit. Prvotní informace o nastávající změně by měla přijít od vedení školy (ideálně osobně) a poté se simultánně šířit a potvrzovat ústy jednotlivých pověřených pracovníků. 


1.3. Význam změn a vysvětlování

Každého zajímá, jaký bude dopad změn na něho samotného a jeho okolí. Na rovinu připusťte, že se věci změní a že oceňujete úsilí, které si přizpůsobení vyžádá. Vysvětlete výhody změny a co mohou kolegové očekávat. Mnoho z nich může mít z budoucnosti obavy, pochopte tedy jejich reakce, které mohou být i silně emocionální. 

Poskytněte kolegům postupný plán zavádění změny, co a kdy se bude dít. Čím jasnější budou mít představu, tím snadněji se se změnami budou vyrovnávat. Vysvětlujte jim, proč to děláte. Proč změnu zavádíte. Co bude výhodou, co změna přinese jím i celé škole. Vysvětlujte zásadně jednoduše, srozumitelně, uvědomte si, že víte mnoho věcí, které kolegové netuší. Vysvětlujte, vysvětlujte a ještě jednou vysvětlujte. Nikdy nespoléhejte na to, že „všichni vše vědí“ a že když se nikdo neptá, je vše všem jasné. Není. 

(Petr Hlušička: Komunikace měny ve firmě. Dostupné na https://firemni-sociolog.cz/cz/uzitecne-informace/clanky/700-komunikace-zmen-ve-firme) 

Změna většinou začíná skvělým nápadem. Autor se pro něj nadchne, jak by ne, vždyť to sám vymyslel. Vypočítá si všechny přínosy, které zcela jistě převýší náklady potřebné pro realizaci změny. Přesvědčen vlastním nadšením se vrhne do komunikace ostatním. Domnívá se, že ostatní hned jak uslyší změnu a její přínosy, se zapálí stejným ohněm nadšení jako on, jenže tady ho často čeká studená sprcha. 


1.4. Komu dává změna smysl


Tuto chybu dělá 99 % lidi. Většinou se to projevuje tak, že autor změny na posluchače vychrlí, jakou změnu mají realizovat, a pak dokládá důkazy o tom, jak je změna skvělá. Vlastně jen tlačí sérií argumentů. Ostatní po určité době rezignují a vše odsouhlasí. Reálně nic neudělají a připraví sérii výmluv, alibi, proč změnu nešlo “zatím” realizovat (zatím = nikdy). Tímto způsobem si často zabouchnete dveře a již nikdy s daným týmem změnu nezavedete. Pokud změnu zásadně potřebujete, pak je již pro její zavedení potřeba vyměnit tým.  

Opravdu zavést změnu do praxe vyžaduje mistrné komunikační dovednosti a předem připravený plán a strategii. Jakmile jednou změnu vypustíte z úst, už není cesty zpět. Zde se chyby neodpouští. 

Když se to nepovede, máte už jen 3 možnosti:  

  1. delší dobu počkat 

  1. upustit od změny  

  1. zkusit to s někým jiným