Leadership

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M8 Jak vést a motivovat pedagogy (Praha 2024)
Kniha: Leadership
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 18. října 2024, 15.22

Tvůrčí vedení

Leadershipem rozumíme určování „správných“ věcí, formulování přitažlivých vizí, cílů, hodnot a schopnost energetizace sebe i spolupracovníků. 


Zaměřuje se na proces vytváření a sdělování vize v oblasti digitálních technologií a nové informatiky, získávání lidí pro její naplňování, motivování a vyvolávání aktivity spolupracovníků, angažovanosti, samostatnosti a odpovědnosti při plnění cílů školy. Je proto důležité, aby byl koordinátor ICT vnímán jako součást širšího vedení školy a jeho neformální autorita, plynoucí z jeho osobnostních kvalit a profesionality, byla podpořena také formální autoritou (prvoliniového) manažera. 

V čem to spočívá

Klíčovým prvkem vedení je, aby se všichni učitelé ztotožnili s cíli školy nejen v oblasti nové informatiky, a hlavně, aby přispěli k úspěchu tím, že budou proaktivní a půjdou nad rámec toho, co je psáno v jejich popisu práce. Tzn., aby lidé „nemuseli“, ale „chtěli“ být výkonní při naplňování cílů školy. 

Je ověřeným faktem, že o úspěchu školy nerozhodují jenom kvalitní prostory, technické vybavení a kreativní marketing, ale špičkovou se může stát pouze škola, která má motivované učitele i nepedagogické pracovníky. 

Hlavním účelem řízení a vedení je „určovat směr, usnadňovat změnu a dosahovat výsledků pomocí efektivního, kreativního a odpovědného využívání zdrojů.“ (Armstrong, M., STEPHENS, T. Management a leadership, 2008) Přitom platí, že lidé jsou nejdůležitějším zdrojem, jaký mají manažeři ve škole k dispozici. 

Jak na to

Koncept vedení klade důraz na úlohu manažera ve vedení lidí. Oproti tradičním přístupům řízení je tvůrčí vedení založené na stanovení vize a zapojování lidí pomocí motivování včetně používání zmocnění a podobných metod, pro které je charakteristická větší pravomoc i odpovědnost spolupracovníků

Úspěšné vedení lidí je podmíněno interpersonálními dovednostmi manažera (tzv. „soft skills“). Např. stanovování cílů, efektivní komunikace, koučování, mentoring, vedení porad, delegování, poskytování a přijímání zpětné vazby, techniky zvládání konfliktů, techniky vyjednávání, znalost týmové práce apod. 

V praxi to znamená důraz na vůdčí roli manažera, který je v pojetí leadershipu především iniciátorem, motivátorem, podněcovatelem a inspirátorem. Jde o schopnost získávat druhé pro hodnoty, vizi a cíle školy a pro usměrňování jejich chování ve směru strategie organizace.