Co by měl ICT koordinátor vědět o motivaci

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M8 Jak vést a motivovat pedagogy (Praha 2024)
Kniha: Co by měl ICT koordinátor vědět o motivaci
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 18. října 2024, 15.24

Popis

Součástí práce ICT koordinátora je dokázat motivovat kolegy k používání digitálních technologií. Díky efektivní komunikaci a pozorování jedince může pochopit, co jej motivuje. 


1. Něco na úvod o motivaci

Motivace zaměstnanců je pro úspěšnost a efektivitu organizace klíčová. Kromě možného zvýšení výkonu přináší dobrá motivace řadu dalších výhod (zlepšení retence, zvýšení inovací a kreativity, větší spokojenost, lepší pracovní morálka, zlepšení image organizace atd.).  

Problematika motivace se prolíná celým procesem implementace digitálních technologií ve škole.  ICT koordinátor na to nemůže být sám, neobejdete se bez aktivního zapojení všech zainteresovaných pedagogů. A to je podmíněno jejich motivací. 

Motivaci jako takovou dělíme na vnitřní (vychází z člověka a vztahuje se k obsahu a cílům) a vnější (pohánění podnětmi zvenčí). Toto členění nemá pouze teoretický význam, ale je důležité, aby ho měl koordinátor ICT na paměti při své práci. 

V následujícím videu se přesvědčíte o tom, že je velmi důležité vědět, co konkrétního člověka motivuje, co je pro něj důležité. Pro někoho to mohou být peníze, pro jiného uznání kolegů, radost žáků při výuce apod.  

 Zkuste se i vy zamyslet nad tím, co by vaše kolegy ve škole mohlo motivovat k tomu, aby s vámi spolupracovali, začleňovali technologie do výuky a pomáhali vám rozvíjet školu ve využívání ICT.  


2. Motivace pedagogických pracovníků

Motivace pedagogických pracovníků je mimo jiné silně ovlivněna tím, že učitelé mají zpravidla vzdělání na stejné úrovni jako koordinátor ICT

Z tohoto důvodu reagují na některé skutečnosti citlivěji než jiné skupiny zaměstnanců. 

Zejména negativně vnímají autoritářský styl řízení, chybějící možnosti participovat na rozhodování, nenaslouchání jejich názorům a doporučením ze strany koordinátora ICT a vedení škol. 

Nerespektování jejich potřeb v této oblasti může mít nežádoucí dopady na jejich pracovní motivaci. I z tohoto důvodu lze vnímat implementaci nové informatiky jako nástroj na posílení motivace pedagogů. 

 

 Vzpomeňte si na situaci, kdy jste chtěli někoho k něčemu namotivovat (může být i mimo školu). Povedlo se vám to? Jak to? Nepovedlo se? Proč? 

3. Motivace koordinátora ICT


Koordinátor ICT si musí uvědomovat, co motivuje jeho samotného, aby dokázal úspěšně motivovat své spolupracovníky. 

Vnitřní motivace  

Práce koordinátorovi ICT, 

  • přináší nové poznatky a zkušenosti, 

  • přispívá ke zvýšení jeho manažerských kompetencí,  

  • posiluje jeho postavení lídra ve škole, 

  • umožňuje mu poznat kolegy také z jiných stránek a následně přispívá ke zkvalitnění jeho manažerské práce, 

  • zvedá prestiž školy a tím pozitivně působí na jeho prestiž v očích ředitele, rodičů a veřejnosti. 

 

Vnější motivace  

Zdrojem vnější motivace ICT koordinátora jsou různé. Podívejme se na příklady.  

  • úzká spolupráce s ředitelem a vedením působí jako zdroj inspirace a motivace,  

  • úspěch školy v rámci implementace nové informatiky a zavádění ICT může významně napomoci hodnocení a odměňování koordinátora ICT ředitelem školy, 

  • úspěchy školy a budování pozitivní image mohou významně přispívat k prestiži koordinátora ICT u ředitele školy, rodičů a veřejnosti, 

  • znalosti a dovednosti nabyté v rámci práce mohou významně napomoct koordinátorovi ICT v kariérním postupu.