Nástroje a aplikace

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M5 Projektové učení s využitím digitálních technologií (Praha 2024)
Kniha: Nástroje a aplikace
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.49

Popis

Při přípravě, ale i realizaci i hodnocení se mohou hodit nástroje a aplikace pro tvorbu textu, zápisků, nápadů a poznámek. Může se jednat o online textový editor (MS Word, Google Doc, Trello), či aplikace pro tvorbu myšlenkových map (OrgPad, Coggle, Mindomo...) či nástěnky (Padlet, Jamboard, Collboard, Collaboard, Miro...).  

1. Realizace projektu před prezentací

Při realizaci projektu bude vždy záležet na tom, čeho chtějí žáci dosáhnout, co je cílem a výstupem. Jiné technologie a nástroje budou potřebovat, pokud plánují umělecké dílo, jiné při tvorbě výrobku, jiné při návrzích změn atd.  

Níže najdete příklady různých nástrojů a aplikací, které jsou oblíbené a často se používají. Jsou rozdělené podle toho, na čem žáci pracují nejčastěji.    

 (E)Knihy, (e)časopisy 

Častým výstupem je tvorba časopisu, newsletteru, knihy, dokumentu, či jejich elektronických variant. Lze je tvořit v klasických textových editorech, ale je možné využít různé nástroje pro oživení, interaktivitu či snadnou grafiku.   

 Grafické materiály 

V případě, že žáci pracují na různých dokumentech, které vyžadují dobrou grafiku (např. plakáty, pozvánky apod.), mohou použít nástroje, které jim nabízí základní či pokročilou možnost práce s grafickými objekty a vytvořit tak téměř profesionální dílo. Oblíbené jsou např. tyto: Canva, Genially, nejen pro menší žáky pak třeba DesignCup nebo Adobe Spark 

 Zpracování dat  

Pokud žáci pracují s daty, budou je pak nejspíš zpracovávat a výsledky vizualizovat. Určitě mohou využít Excel ve variantě MS 365. Pro pěknou vizualizaci dat pak třeba PowerBi.   

Draw.io je zdarma on-line nástroj pro vytváření vývojových a síťových diagramů, plánů budov, myšlenkových map, Vennových diagramů, elektrických obvodů, grafů atd. To se může hodit při zpracovávání složitějších dat či specifických požadavcích na vizualizaci.  

 Tvorba videa 

Pokud se žáci rozhodnou pro tvorbu videa, je důležité myslet nejen na použité technologie (viz výše), ale i nástroje pro zpracování (možnost střihu, úprava zvuku, příp. různé efekty) a nalezení platformy pro případné publikování.  

Krátká a jednoduchá videa mohou žáci zpracovat např. v Powtoon nebo trochu komplexnější je Filmora. Ještě více komplexní je DaVinci Resolve nebo ShotCut. Jednoduchý video editor se pak nachází ve většině dotykových zařízení, nebo lze stáhnout aplikace jako třeba InShot či CapCut. 

Jestli budou chtít žáci video publikovat, mohou využít školní web, či si založit kanál např. na Youtube či jinde.    

 Tvorba podcastu 

Pro zpracování audia je dobrý nástroj Audacity. Publikování podcastu je možné i na oficiálních platformách pro podcasty (např. na Spotify je možné i publikovat), nebo si žáci mohou zvolit vlastní platformu (např. web školy).  

 Tvorba venkovních her 

Někdy se žáci rozhodnout pro vytvoření nějaké hry, bojovky, práce v terénu, geolokačních tras apod. Různé hry a bojovky lze vytvářet např. na www.actionbound.com, článek o tom např. zde. 

QR kódy 

Ať již žáci tvoří nějaký plakát či jen potřebují někam dát odkaz na další informace, může se jim hodit vytvořit QR kód. Generátorů je velké množství, např. https://qrfy.com nebo https://www.qr-code-generator.com/. 

 


2. Prezentace

Pokud si projekt vyžaduje nějakou prezentaci (nemusí být), bude záležet na tom, co je výstupem. 

Zde najdete pro připomenutí hlavně nástroje pro prezentování ve formě prezentací a grafických výstupů. Při jiných formách prezentování (výrobku, uměleckého díla) budou použity již specifické nástroje, nebo možná nebudou potřeba žádné.   

Grafické výstupy lze dobře tvořit v nástrojích jako Canva, DesignCap, Adope Spark, DesignEvo (umí loga)

Nástěnku z obrázků lze vytvořit na Pinterestu, slovní mraky na WordArt, komiksy třeba na Pixton... 

Obecně k prezentacím lze využít nástroje jako Prezi, Google web, Animoto k videím, Buncee, Sutori, pro animace PowToon 

Někdy při prezentování (zejména většímu publiku, veřejnosti) využívají žáci i hlasování a zjišťování názorů. K tomu dobře slouží různé aplikace, např. Mentimetr, Slido či  Poll Everyvhere