Druhy digitálních zařízení

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: M3 Digitální zařízení a jejich užití ve škole kopie (Praha 2024)
Kniha: Druhy digitálních zařízení
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 18.54

Popis

Projděte si vybrané technologie. Na prezenčním semináři se pak můžete lektora zeptat na cokoliv dalšího, co by vás ke konkrétním zařízením zajímalo. 

1. Projektory, televize

Jedná se o projekční plochu, která umožňuje pasivní vizualizaci podkladů (obrázky, fotky, videa, schémata, prezentace a další) uvádějících či doplňujících výuku. 

Žáci a studenti mohou pouze sledovat, komentovat a přepisovat do jiného zařízení nebo sešitu. Jsou to pouze pasivní zobrazovací zařízení, která jsou závislá na nějakém zdroji dat (např. PC, notebook, vizualizér, mikroskop, tuner a další).  


Vkládá se obrázek...

2. Interaktivní tabule, interaktivní projektory, interaktivní displeje

 Jsou to nejen projekční plochy, ale zároveň i plochy pracovní, kde je možné interaktivně využívat výukový digitální obsah.  

Vkládá se obrázek...


Video – interaktivní displej vs projektor

 


3. Počítače, minipočítače, OPS počítače, mikropočítače

Počítače jsou na školách již běžné. Někdy se pořizují tzv. minipočítače, které šetří nedostatek učebního prostoru a jsou levnější náhradou za OPS počítače, což jsou vyjímatelné interní počítače uložené v interaktivním LCD displeji. 

Mikropočítače jsou pak počítače ve velikosti vizitky nebo malé krabičky s mikroprocesorem obsahujícím minimálně jednu hlavní procesorovou jednotku, paměť a vstupní/výstupní rozhraní. Např. Micro:bit, Arduino (navíc doplněno např. o Bluetooth a WiFi) nebo Raspberry Pi. S jejich pomocí si vytvoříte vlastní IoT zařízení (internet věcí, nebo po propojení s různými senzory můžete realizovat pokusy či vytvářet chytré systémy. 

Vkládá se obrázek...

4. Notebooky, konvertibilní notebooky, tablety, mobilní telefony

Používají se ve výuce obdobným způsobem jako klasické počítače, ale je možné využít jejich skladnosti a mobility. 

Speciálním typem notebooků mohou být ultrabooky (většinou tenké, lehké, výkonné, s dlouhou výdrží baterie a drahé), Chromebooky (s operačním systémem Chrome od Googlu – levnější a využívající cloud. 

Dále pak tablety, které jsou vysoce mobilní zařízení pro 1–2 žáky, umožňují rychlý přístup k internetu a vyhledávání informací pro výuku, disponují různými i výukovými aplikacemi a lze některé připojovat k dalším zařízením jako jsou např. různé senzory. 

Menší obdobou tabletů mohou být chytré telefony.  

Vkládá se obrázek...

5. All-In-One s baterií

Jde o počítač v monitoru, který zapojíte do sítě jako klasické PC, přidáte bezdrátovou klávesnici a myš a užíváte ho jako klasické PC, když ho odpojíte můžete ho kamkoliv přenést a na interní baterii pracuje jako notebook 2–3 hodiny.  

Vkládá se obrázek...

6. Nabíjecí skříně a boxy

Jde o mobilní základny pro bezpečné uložení a hromadné nabíjení digitálních zařízení – většinou notebooků a tabletů, ale mohou být i specializované na různé roboty, senzory, ovladače, řídící jednotky. 

Ideálně by měly splňovat certifikaci elektrické bezpečnosti, homologaci, postupný náběh nabíjení po připojení k elektrické síti (aby to síť utáhla) a nejlépe i možnost synchronizace jednotlivých zařízení (z jednoho zařízení zaktualizujete nebo nainstalujete všechny najednou). 

Vkládá se obrázek...

7. Tiskárny, skenery, vizualizéry

Tiskárny i skenery jsou běžnějšími zařízeními ve školách. Při koupi tiskáren se rozhodujte podle toho, co budete tisknout. 

Nejvíce černobíle? Volte černobílou laserovou. Nebo chcete hodně fotky a obrázky? Pak se hodí barevná inkoustová. 

Vizualizéry (neboli dokumentové kamery) jsou digitální zařízení vzdáleně podobná v minulosti používaným meotarům nebo částečně i skeneru – také digitalizují obraz, text, foto, schémata a další motivy 2D na papíře, ale navíc i 3D předměty, které položíte pod/před optiku, propojit ho můžete s PC nebo napřímo s projektorem, popř. interaktivním LCD displejem; pokud disponuje automatickým ostřením obrazu, můžete ho použít i jako webkameru.

Vkládá se obrázek...

8. 3D tiskárny, 3D pera, 3D skenery

Jde o zařízení, která pracují s trojrozměrnými předměty s cílem je zachytit, vytvořit jejich model nebo kopii. 

3D tiskárny tisknou – kreslí – modelují filament (plastová vlákna), který při teplotě cca 170–280°C skrze trysku vytlačují ven, kde se pomocí pohyblivého ramene tiskárny vrství, ochladí a ve 3D tvaru daném počátečním zadáním ztuhne. Zadání je vytvářeno v softwaru pro 3D modelování a existují i galerie 3D modelů k tisku. 

Kde se dá 3D tisk využít? Např. Na různé součástky a technické modely, architektonické modely, tištěná elektronika, díly pro automobilový, letecký, ale i zbrojní průmysl, boty, oblečení, hračky, nábytek, dárkové předměty, modely a postavičky, sochy, protetika, zubní náhrady, kostní štěpy či modely orgánů, nádorů i konkrétních anatomických modelů pro výuku i k přípravě na složité operace ve zdravotnictví nebo v lékařském výzkumu vrstvy buněk k pěstování umělých orgánů, tisk DNA struktur rostlin pro jejich šlechtění, modely archeologických artefaktů (kostry, zkameněliny, starožitnosti…), potravinářský tisk a 3D tisk celých domů a dalších staveb ve stavebnictví… 

3D pera podobně jako 3D tiskárny tisknou – kreslí – modelují filament (plastová vlákna), který při teplotě cca 200°C skrze trysku vytlačují ven, kde se ochladí a ve tvaru 2D či 3D daném zručností a kreativitou žáků či studentů ztuhne.  

3D skenery jsou zařízení k 3D digitalizaci reálných objektů nebo reálného prostředí s cílem zachytit jeho vzhled (tvar, barvy, textury, poměry vzdáleností jednotlivých částí…) a následně vytvořit digitální 3D model k jeho vytištění, dalšímu zkoumání nebo úpravě 

Vkládá se obrázek...

9. Brýle pro AR/VR/3D

Tyto brýle jsou zařízení simulující reálný svět v digitální/virtuální realitě (VR), nebo do reálného světa viděného optikou těchto zařízení vnášejí neexistující digitální objekty (AR). 

Tato zařízení v procesu učení vytváří silný zážitek a zejména ve VR dochází k trvalejšímu kódování vědomostí do paměti, žáky i studenty tato forma baví a významně posiluje jejich motivaci k učení.  

Vkládá se obrázek...

10. Mikroskopy, čidla, senzory, geolokátory, chytré hodinky

Jde o digitální zařízení sloužící k různým výukovým aktivitám a pokusům, a to jak v rámci individuálního využití, tak i pro skupinovou výuku.  

Mikroskopy a mobilní mikroskopy jsou optické přístroje ke zvětšování velice malých objektů, které nezvětší lupa, jsou to přístroje nejen pro výzkum, ale také pro učení a popularizaci vědy. 

Čidla, senzory jsou digitální pomůcky (jako samostatné součástky nebo zabudované do měřícího zařízení), které slouží k měření fyzikální nebo technických veličin, ideální jsou taková zařízení, která měří, zaznamenávají a přenášejí data do počítače v reálném čase. 

Elektrické i jiné obvody a systémy jsou různé stavebnice, díky kterým se žáci učí elektrickým obvodům. 

Geolokátory vzdáleně stanovují polohu a čas na Zemi i v přilehlém prostoru s využitím systémů GPS nebo Galileo a své užití naleznou třeba v zeměpisu v rámci výuky zeměpisných souřadnic a určování polohy, popř. během různých školních akcí nebo projektových dnů v přírodě i jinde. 

Chytré hodinky a náramky jsou nositelná příslušenství k zařízením, jejich využití ve škole se nabízí v rámci tělesné výchovy, kde je možné individuálně naplánovat trénink a průběžně sledovat výsledky, ale i v dalších předmětech, kde by se dali využít senzory nebo SW v těchto zařízeních (např. výuka jazyků). 

Vkládá se obrázek...

11. Roboti, robotické hračky a stavebnice – edukační robotika

Významnou součástí a zajímavou formou výuky nové informatiky je robotika, která se mimo jiné podílí na rozvoji algoritmického a logického způsobu myšlení, podporuje konstrukční schopnosti při sestavení robota, kreativitu, technické znalosti a poznání, jak stroje a technologie fungují. 

Žáci mohou vytvářet jednoduché programy ovládající robota pomocí blokového programování, mohou hledat ty správné kombinace příkazů, aby robot dělal přesně to, co od něj požadují, řešit jeho prostřednictvím různé situace a zadání, vyzkoušet různé senzory připojené k robotovi a pozorovat, jak reagují na různé podněty a využívat jejich kombinace ke splnění zadání, experimentovat s různými designy a zkoušet jejich vliv na chování robota, využívat i kooperaci mezi roboty a zkoušet různé technologie od jednoduchých pomůcek, Malé digitální univerzity (DIGI bez DIGI), hraček, robotických stavebnic až po roboty. 

Vkládá se obrázek...

12. SW trenažéry, emulátory pro roboty

Náležejí spíše mezi výukové digitální aplikace a software, ale přesto je pro úplnost uvádíme, protože simulují užití skutečných robotů nebo skrze ně můžete skutečného robota naprogramovat. 

V případě, že vlastníte robota a jeho trenažér, je přidanou hodnotou možnost ukázat dětem propojení, návaznost, rozdíly a výhody či nevýhody reálného a digitálního světa a otevřít na toto téma i diskuzi.

Vkládá se obrázek...

13. Drony

Drony jsou zařízení primárně určená k létání (pilotování) a většinou disponují kamerou, která celý let natáčí. 

To ale není vše, tato technologie je a ještě více bude nástrojem pro celou řadu odvětví a tím se nabízí jako výuková digitální pomůcka i do mnoha oblastí vzdělávání a vytváří tak pojítko mezi výukovými předměty a gramotnostmi napříč kterými může být hojně využívána. 

Dronů je velké množství druhů a typů, dokonce již existují i hejna menších dronů, které spolu kooperují, existují i drony pozemní, vodní a podvodní. 

Vkládá se obrázek...

14. Multimediální pomůcky, fotoaparáty, kamery, mikrofony, reproduktory, střižny

Tyto technologie umožňují vysoce kreativní formu výuky i tvorbu podkladů pro výuku napříč všemi předměty a gramotnostmi, umožňují fotografování, natáčení či jakoukoliv další formu záznamu obrazu a zvuku a jejich následnou úpravu a tvorbu multimediálního obsahu (fotografie, videa, animace, tvorba 2D/3D obsahu, prezentace, multimediální shoty, web včetně multimediálních digitálních podkladů v rámci programování). 

Žáci se dále učí pracovat s různými výtvarnými technikami a technologickými postupy, různými technologiemi, aplikacemi, digitálními formáty, zdroji dat a podkladů, učí se tvořit webdesign i 2D a 3D grafiku. Pro navýšení kompetencí v rámci této oblasti nejvíce využijí výtvarnou a polytechnickou výchovu, matematiku, fyziku aj. 

Vkládá se obrázek...