Receptář

Stránky: Moodle - Národní pedagogický institut České republiky
Kurz: Kurz pro studenty
Kniha: Receptář
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 18. října 2024, 14.28

Popis

Několik receptů

1. Absolutní sliz

Suroviny:

Nudle nebo fleky, 1 kg hub, 1 cibule, kmín, pepř, sůl, olej

Postup:

Na oleji krátce osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibulku, přidáme na hrubé kostky nakrájené houby, okmínujeme, opepříme a osolíme. Dusíme minimálně 20 minut. Potom vše vmícháme do nudlí, které jsme uvařili v osolené vodě a necháme den stát. Druhý den vše ohřejeme, přidáme lžíci oleje a podáváme na prohřátém talíři.

2. Hermelín plněný česnekem

Suroviny:

Celý hermelín, 4 stroužky česneku, pepř

Postup:

Vezmeme celý hermelín a napříč jej prošpikujeme česnekem, kterého oloupané stroužky jsme nakrájeli podélné na čtvrtky. Přidáme kuličky pepře. Necháme dva dny odležet.

 

3. Pivní polévka

Suroviny:

1 l světlého piva, 4dkg cukru, 2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 1 dcl ml smetany, 2 žemle,2 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Do piva dáme cukr, sůl, pepř a necháme na mírném ohni vařit. Přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutky a zahustili ji moukou. Polévku podáváme posypanou osmaženou na kostičky nakrájenou žemličkou.

4. Opilé kuře

Suroviny:

1 celé kuře, 5 dkg slaniny, kuřecí játra, 1 cibule, 2 lžíce másla, 5 dkg rozinek, 1/2 dcl koňaku, 2 žemle, 1 vejce, mléko, pepř , sůl, olej.

Postup:

Rozinky den předem namočíme do koňaku. Kuře osolíme, opepříme a naplníme nádivkou, kterou jsme připravili z nakrájených jater, v mléce namočené housky, másla, poloviny rozinek, vajíčka, pepře a soli. Pečlivě ho zašijeme a dáme péci na olej, do kterého jsme nasekali cibuli a druhou polovinu rozinek. Navrch položíme plátky slaniny. Pečeme asi hodinu a půl a jíme nejlépe bez příloh.

5. Šakalí dech

Suroviny:

Krabičku sýrů (trojúhelníčků), celou majolku, 6 stroužků česneku

Postup:

Sýry nastrouháme, smícháme s majolkou a s rozetřeným česnekem.