Kreativní metody

Šest myslících klobouků

Často se stává, že když potřebujete vyřešit určitý problém, hledáte důvody, proč je vhodné uplatnit nový nápad. Pokud máte nápad a nejste si jím jisti, zvolíte pro rozhodnutí klasickou tabulku, do které napíšete klady a zápory, případně použijete celou tabulku SWOT analýzy (silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby) či podobnou metodu. Můžete však vyzkoušet Šest myslících klobouků, metodu, která posouvá činnost myšlení o problému dál, umožní myslet v širším spektru a oddělovat od sebe jednotlivé činnosti myšlení.  

Metoda spočívá v tom, že nasazením klobouku (imaginárního) začínáte přemýšlet jen tak, jak vám dovoluje klobouk. A klobouk vám dovolí myslet pouze určitým způsobem.

Základem je tedy šest barev, přičemž každá symbolizuje jeden druh myšlení

  • Bílá – fakta, nestrannost 
  • Červená – emoce, pocity, předtuchy, intuice 
  • Černá – negativní stránky, kritický pohled 
  • Žlutá – pozitivní stránky, konstruktivní názory 
  • Zelená – tvořivost, nové myšlenky, nové podněty 
  • Modrá – odstup, organizace, „metaklobouk“ (přemýšlení o přemýšlení) 


Při skupinové technice můžete zvolit jednoho člena, který dostane modrý klobouk. Následně se nabízí dvě možnosti: 

»» 

Všichni ve skupině budou mít vždy jeden druh klobouku a budou tak myslet v jednu chvíli stejně. Barvy se vystřídají na povel modrého klobouku. Tato metoda je vhodná např. pro větší množství lidí ve skupině nebo také pro začátečníky, kteří potřebují podporu skupiny naladěné do stejné barvy. 

»» 

Každý z členů skupiny bude mít jinou barvu klobouku a barvy se budou střídat na povel modrého klobouku. Tato metoda je nejvhodnější pro šest lidí (klobouků je také šest), ale lze ji aplikovat i v jiném počtu účastníků. 

»» 

Další možností je nezvolit si jednoho člena s modrým kloboukem, ale nechat modrý klobouk kolovat mezi všemi členy skupiny.