Základní zásady pro úspěšnou komunikaci změny

1. Základní zásady pro úspěšnou komunikaci změny

1.3. Význam změn a vysvětlování

Každého zajímá, jaký bude dopad změn na něho samotného a jeho okolí. Na rovinu připusťte, že se věci změní a že oceňujete úsilí, které si přizpůsobení vyžádá. Vysvětlete výhody změny a co mohou kolegové očekávat. Mnoho z nich může mít z budoucnosti obavy, pochopte tedy jejich reakce, které mohou být i silně emocionální. 

Poskytněte kolegům postupný plán zavádění změny, co a kdy se bude dít. Čím jasnější budou mít představu, tím snadněji se se změnami budou vyrovnávat. Vysvětlujte jim, proč to děláte. Proč změnu zavádíte. Co bude výhodou, co změna přinese jím i celé škole. Vysvětlujte zásadně jednoduše, srozumitelně, uvědomte si, že víte mnoho věcí, které kolegové netuší. Vysvětlujte, vysvětlujte a ještě jednou vysvětlujte. Nikdy nespoléhejte na to, že „všichni vše vědí“ a že když se nikdo neptá, je vše všem jasné. Není. 

(Petr Hlušička: Komunikace měny ve firmě. Dostupné na https://firemni-sociolog.cz/cz/uzitecne-informace/clanky/700-komunikace-zmen-ve-firme) 

Změna většinou začíná skvělým nápadem. Autor se pro něj nadchne, jak by ne, vždyť to sám vymyslel. Vypočítá si všechny přínosy, které zcela jistě převýší náklady potřebné pro realizaci změny. Přesvědčen vlastním nadšením se vrhne do komunikace ostatním. Domnívá se, že ostatní hned jak uslyší změnu a její přínosy, se zapálí stejným ohněm nadšení jako on, jenže tady ho často čeká studená sprcha.