Co by měl ICT koordinátor vědět o motivaci

1. Něco na úvod o motivaci

Motivace zaměstnanců je pro úspěšnost a efektivitu organizace klíčová. Kromě možného zvýšení výkonu přináší dobrá motivace řadu dalších výhod (zlepšení retence, zvýšení inovací a kreativity, větší spokojenost, lepší pracovní morálka, zlepšení image organizace atd.).  

Problematika motivace se prolíná celým procesem implementace digitálních technologií ve škole.  ICT koordinátor na to nemůže být sám, neobejdete se bez aktivního zapojení všech zainteresovaných pedagogů. A to je podmíněno jejich motivací. 

Motivaci jako takovou dělíme na vnitřní (vychází z člověka a vztahuje se k obsahu a cílům) a vnější (pohánění podnětmi zvenčí). Toto členění nemá pouze teoretický význam, ale je důležité, aby ho měl koordinátor ICT na paměti při své práci. 

V následujícím videu se přesvědčíte o tom, že je velmi důležité vědět, co konkrétního člověka motivuje, co je pro něj důležité. Pro někoho to mohou být peníze, pro jiného uznání kolegů, radost žáků při výuce apod.  

 Zkuste se i vy zamyslet nad tím, co by vaše kolegy ve škole mohlo motivovat k tomu, aby s vámi spolupracovali, začleňovali technologie do výuky a pomáhali vám rozvíjet školu ve využívání ICT.