Podrobně o studiu

UKONČENÍ STUDIA

Závěrečná práce

Závěrečná práce v rámci daného studia má pro vás několik důležitých významů a funkcí, které přispívají k vašemu osobnímu a profesnímu rozvoji. 

Citace použité literatury a dalších informačních zdrojů  

Při psaní závěrečné práce je klíčové důsledně a správně citovat všechny použité zdroje. Je to důležité pro respektování autorských práv a zajištění akademické poctivosti. Očekává se, že budete dodržovat zásady akademické integrity, což znamená, že nepodvádíte, neplagiujete a respektujete intelektuální vlastnictví ostatních. Podrobnější informace a konkrétní příklady citací najdete v materiálu, který si určitě rozklikněte.

Konkrétní praktické poznámky k citování použitých informačních zdrojů najdete ve zpracované příloze:

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

ČSN 01 6910 – Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory

ČSN 01 6910 je česká technická norma, která specifikuje pravidla pro úpravu dokumentů zpracovaných textovými procesory. Tato norma je klíčová pro zajištění jednotného a profesionálního vzhledu dokumentů u různých organizací a institucí.

Důležité upozornění – revize dokumentu:

Po dokončení dokumentu, resp. vaší závěrečné práce je důležité provést důkladnou revizi a zajistit, že všechny prvky opravdu odpovídají normě!

Konkrétní praktické poznámky k formální úpravě závěrečné práce najdete ve zpracované příloze:

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

Spolupráce s vedoucím závěrečné práce

Vedoucí závěrečné práce (ZP) hraje klíčovou roli v procesu tvorby a dokončení závěrečné práce. Spolupráce mezi vedoucím a autorem závěrečné práce je zásadní pro dosažení kvalitního výsledku. Na konkrétní naplnění role vedoucího ZP a role autora ZP se podívejte po rozkliknutí v následujícím materiálu.

Harmonogram přípravy, zpracování, odevzdání a obhajoby ZP 

Při přípravě, zpracování, odevzdání a obhajobě závěrečné práce (ZP) je důležité dodržovat harmonogram, který zajistí, že všechny kroky budou provedeny včas a kvalitně. Podrobnější informace najdete po rozkliknutí v následujícím materiálu.  

Příloha č. 1 Metodika k závěrečné zkoušce, k tvorbě a obhajobě závěrečné práce a šablona pro ZP

Příloha č. 2 Přehled témat pro ZP (K ŠVP)

Posouzení finální verze závěrečné práce

Posouzení finální verze závěrečné práce by mělo být komplexní a zaměřené na hodnocení kvality a hloubky analýzy/analýz, originality, argumentace a formálního zpracování. Výsledkem posouzení by měla být jasná zpětná vazba, která autorovi ZP pomůže připravit se na obhajobu a případně provést nezbytné úpravy práce.

Posouzení závěrečné práce oponentem (posuzovatelem):

A. Cíl práce a jeho naplnění

B. Věcná správnost

C. Struktura práce, přehlednost, srozumitelnost

D. Přínos práce

E. Formální stránka práce

F. Práce s literaturou

Doporučuji závěrečnou práci k obhajobě: ano x ne

Doplňující otázky k obhajobě: 

Obhajoba závěrečné práce a závěrečná zkouška

Závěrečné zkoušky, včetně obhajoby závěrečných prací se uskuteční ve dnech stanovených (s dostatečně velkou časovou rezervou) organizačním garantem NPI ČR. Závěrečná zkouška a vlastní obhajoba probíhá před komisí formou kolokvia. Kolokvia se budou účastnit 3–4 účastníci ve skupině a průměrně na každého účastníka bude časový limit 30 minut. Celkem tedy může kolokvium trvat 90–120 minut.

Při závěrečné zkoušce a obhajobě závěrečné práce budou mít účastníci k dispozici požadované technické vybavení.

Po skončení závěrečné zkoušky a obhajoby závěrečné práce vyhodnotí komise na uzavřeném jednání vystoupení jednotlivých účastníků. Každý člen komise má právo vyjádřit se ke každému projednávanému bodu. V případě rovnosti hlasů se hlas předsedy počítá dvakrát.

Následuje oznámení závěrů z jednání komise spolu se slavnostním předáním osvědčení úspěšným účastníkům. Akt předání osvědčení může být připraven jako samostatné slavnostní setkání účastníků za účasti představitelů regionálního školství.

 Složení hodnotící komise

Komise bude sestavena ze 3–5 členů (minimálně však ze 3 členů).

Doporučená skladba komise:

  • předseda – odborník ve školské problematice
  • členové – lektoři specializačního studia, krajský garant specializačního studia

Do komise mohou být přizváni např. zástupci ČŠI, MŠMT, krajského úřadu, zkušení ředitelé škol a školských zařízení, zřizovatelé škol a školských zařízení.

Členové komise mají právo při obhajobě závěrečné práce a závěrečné zkoušce položit autorovi doplňující otázky.

Předseda hodnotící komise má právo usměrňovat v průběhu kolokvia pořadí účastníků, časový faktor a regulovat pokládání otázek.  

Závěrečná zkouška

Závěrečná zkouška bude probíhat formou kolokvia s akcentem na aktivní účast a komunikaci mezi účastníky.

(Kolokvium představuje důležitou formu akademické interakce, která podporuje diskusi, výměnu znalostí a kritické myšlení. Ať už se jedná o odbornou debatu, formu zkoušky nebo pravidelné setkání, kolokvium vždy klade důraz na aktivní účast a komunikaci mezi účastníky).

Kolokvia se budou účastnit 3–4 účastníci ve skupině a průměrně na každého účastníka bude časový limit 30 minut. Celkem tedy může kolokvium trvat 90–120 minut.

Kolokvium se bude skládat z následujících částí:

1. část: Stručné představení účastníka kurzu (jméno a příjmení, aktuální pracovní pozice ve škole/školském zařízení, koordinátor ŠVP – aktuální nebo potenciální, do 5 minut)    

  • O doplňujících otázkách vtéto části může rozhodnout předseda zkušební komise.  

2. část: Obhajoba závěrečné práce – stručné představení závěrečné práce, vč. splnění vytyčených cílů a dosažených výsledků pomocí PowerPointu (8–10 minut) 

  • O změně časového faktoru (8–10 minut) má právo rozhodnout předseda zkušební komise. Zároveň má i právo přerušit účastníka kolokvia vobhajobě, zejména při překročení stanoveného časového limitu.     

3. část: Zodpovězení dotazů (otázek) od oponenta (posuzovatele) závěrečné práce (1 doplňující dotaz týkající se přímo závěrečné práce + 1 odborný dotaz týkající se tématu – problematiky, dílčího problému závěrečné práce) a od členů zkušební komise a dalších účastníků kolokvia – rozprava (15 minut)  

  • Oba dotazy (obě otázky) od oponenta závěrečné práce budou součástí Oponentského posudku a účastník/autor ZP se sním seznámí (vč. položených dotazů) předem. Můžete si tedy předem připravit vaše odpovědi/stanoviska kdaným dotazům.     
  • Dotazy od dalších účastníků kolokvia (účastníků kurzu) vrámci rozpravy budou posuzovány zkušební komisí jako jejich aktivní účast a dílčí přínosný podklad pro jejich hodnocení vrámci kolokvia).