Ty můžeš všechno a já nic?

4. Několik rovin prevence

Fyzická rovina

Péče o fyzické zdraví je klíčová a patří sem dodržování zásad zdravého životního stylu a dostatečný spánek. Patří sem i odpočinek a takové trávení volného času, které Vám dělá radost. Aktivní i pasivní relaxace pomáhají snižovat stres. Do fyzické roviny může patřit např. práce na zahradě, sport nebo cvičení (včetně cíleného uvolňování a práce s dechem) nebo procházky a pobyt na vzduchu.

 Co z výše uvedeného se vám daří? Pojmenujte si alespoň jednu věc, kterou se vám daří podporovat fyzické zdraví.

Sociálně emoční rovina

Udržování kvalitních vztahů pozitivně ovlivňuje spokojenost v životě. Je důležité mít vybudovanou vztahovou síť, která tvoří sociální oporu. Nejde jen o rodinu, ale i o přátele, vzdálenější příbuzné, přátele nebo bývalé kolegy či spolužáky. Síť vztahů obvykle je třeba budovat a udržovat pomocí pravidelných a plánovaných kontaktů s jedinci, ale i se skupinami nebo organizacemi.  Tuto síť lze využívat i jako určitý typ psychologické pomoci a pro sdílení Vašich pocitů i potřeb. Často právě do této oblasti patří i udržování koníčků, kde nacházíme podobně orientované jedince a radost ze sdílení. Mohou sem být zařazeny i různé kurzy a programy na podporu sociálního a emočního učení, seberozvoj, kde lze nalézt nové impulsy a kontakty.

Kognitivní úroveň a organizace

Klíčové je snažit se o oddělení pracovního a osobního života.

  • Obvykle jsou v rámci pracovního procesu nabízeny supervize, sami můžete zvážit osobní koučink. Oba nástroje mohou pomoci získat nový pohled na práci a zvládat obtížné situace.
  • Intervize - reflexe vlastní práce pod vedením kolegů ať již v rámci porad nebo jindy - je stejně účinná jako supervize. Důležité je zajistit pocit bezpečí a důvěry a otevřeně sdílet pochybnosti a postup své práce. Proto je nesmírně potřebné vědomí, že jste tým a táhnete za jeden provaz. Na tom je třeba pracovat a nepohoda v této oblasti může výrazně zhoršit Vaši psychickou pohodu.
  • Mindfulness neboli všímavost (jinak také bdělá pozornost) lze definovat jako schopnost plně prožívat přítomný okamžik a s nadhledem i se zájmem objevovat, co se v něm odehrává.  Je to účinná metoda snižování stresu a cílené relaxace, jde o vědomý proces zaměřený na přítomný okamžik bez hodnocení a očekávání.
  • Psaní deníku je forma kognitivního uvolnění a pomáhá třídit myšlenky a pocity, zapisovat úspěchy, zaměřit se na aktuální prožívání i zážitky.
  • Plánování je důležitou strategií ke zvládání stresu a můžeme jej prolnout s koníčky či novými strategiemi (např. předsevzetími, učením se něčemu novému), které chceme vpravit do života. Plánování také pomáhá s hlídáním hranic mezi prací a odpočinkem.
  • Prostředí, kterým se obklopujeme v práci i doma. Mělo by na vás působit přívětivě a tak, abyste se cítili dobře.