Ty můžeš všechno a já nic?

2. Nejčastější stresové situace vychovatelů

Vaše práce je náročná a přináší s sebou hodně stresu. Podíváme se zde na stresové situace konkrétněji, ať je jasné, v čem všem je práce v ústavní péči stresující, jaká zátěž na vás je.

K základním stresorům patří:

1) Zátěž vyplývající z různorodosti práce a jejich nároků – zahrnuje jak administrativu - přípravu aktivit a psaní zpráv (např. o průběhu služby a hodnocení dětí), tak přímou práci, event. Komunikaci s kolegy, dalšími osobami nebo dokonce s rodiči, což může být náročné, někdy i mimo danou pracovní dobu.

2) Chování dětí a klientů, řešení jejich stavů, konfliktů ve skupině, celkově nutnost reagovat okamžitě na obtížné situace a přizpůsobovat tomu program, dělat změny, volit vhodné strategie postupu a výchovného přístupu k jednotlivci k skupině. Klade vysokou náročnost na dovednosti při řešení konfliktů.

3) Náročné rozhodování a tlak na jeho správnost, kdy často stojí proti sobě postupy dané legislativou a aktuální potřeby dětí.

4) Nedostatek podpory od vedení, kolegů nebo neshody s ostatními, jak udržet jednotu ve výchově. Toto může vést k pocitům marnosti, zbytečnosti nebo izolace. Často souvisí s nízkou úrovní spolupráce v týmu nebo váznoucí komunikací a interakcí mezi kolegy.

5) Emocionální zatížení vyplývající z toho, že jsou často řešeny vypjaté a náročné situace, kdy vychovatel čelí odporu, neochotě, nespolupráci nebo dokonce útoku (fyzickému i verbálnímu). Stresor může být i lítost nad osudem svěřenců, zvýšená míra empatie a soucitu u labilnějších jedinců, což dlouhodobě může způsobit i vyčerpání, ale také apatii.

Plus stále zůstávají běžné lidské stresory, které se v životě mohou objevovat a ovlivňovat tak naši pohodu, náladu, energii a míru vyčerpání.