ICT u žáků s poruchou autistického spektra (převážně vysokofunkční)

Úvod

Autismus je pervazivní vývojová porucha, která ovlivňuje sociální interakce, verbální i neverbální komunikaci a stereotypní nebo repetitivní chování. Tato porucha je součástí širší skupiny známé jako poruchy autistického spektra (PAS). 

Zde jsou uvedeny některé klíčové rysy autismu: 

  1. Obtíže s navazováním sociálních vztahů a sociální interakce. Lidé s autismem mohou mít potíže s navazováním a udržováním sociálních vztahů.
      
  2. Problémy s verbální, neverbální komunikací. Někteří lidé s autismem mohou mít problémy v oblasti komunikace. Pozorována taktéž může být echolálie. 

  3. Stereotypní a repetitivní chování. Rutinní činnosti, repetitivní pohyby nebo chování. Mnoho lidí s autismem mají sníženou adaptabilitu na změny. Pozorovány mohou být taktéž stereotypní pohyby. 

  4. Intenzivní zaměření na konkrétní zájmy. Lidé s autismem často vykazují silný zájem o specifická témata a mohou se hlouběji zabývat jedním tématem než většina lidí. Například doprava, sbírání poníků apod. 

  5. Hyper- nebo hyposenzitivita na smysly. Citlivost na světlo, zvuky nebo dotek. 

Je důležité zdůraznit, že autismus je postižení, které ovlivňuje celou osobnost jedince. Postižení může mít různý stupeň obtíží a různorodý soubor schopností. Každý člověk s autismem je jedinečný.