ICT u žáků s mentálním postižením

Oblasti obtíží

Nejčastější oblasti obtíží a projevů osob s mentálním postižením zahrnuje: 

  1. Snížené intelektuální schopnosti: osoba s mentálním postižením může mít obtíže s učením, rozuměním abstraktním konceptům, řešením problémů a adaptací na nové situace. 
  2. Narušené sociální dovednosti: někteří jedinci s mentálním postižením mohou mít obtíže s navazováním sociálních vztahů, porozuměním sociálním normám a projevováním sociálních dovedností. 
  3. Snížená schopnost sebeobsluhy: v závislosti na závažnosti postižení může být těžké pro některé lidi s mentálním postižením plně se starat o sebe, například při oblékání, hygieně nebo stravování. 
  4. Potřeba podpory a asistence: mnoho lidí s mentálním postižením potřebuje pravidelnou podporu nebo asistenci, aby mohli úspěšně fungovat ve společnosti. 

Je důležité si být vědom toho, že každý člověk s mentálním postižením je jedinečný a může mít specifické potřeby a schopnosti. Podpora a porozumění od rodiny, učitelů, odborníků a společnosti jako celku jsou klíčové pro zajištění maximální kvality života pro jednotlivce s mentálním postižením.