ICT u žáků s mentálním postižením

Stupně mentálního postižení

Stupně mentálního postižení mohou být rozděleny do několika kategorií na základě míry omezení intelektuálních schopností a adaptivních dovedností jedince: 

  1. Lehké mentální postižení: 
    Osoby s lehkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 50 a 70. Obtíže se u nich projevují v oblasti učení a adaptivních dovedností, s vhodnou podporou a vzděláváním mohou být schopny vést samostatný život. 

  2. Středně těžké mentální postižení: 
    Osoby se středně těžkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 35 a 50. Potřebují významnou podporu v adaptivních dovednostech, strukturovanost prostředí a zvýšenou pomoc při provádění základních úkonů. 

  3. Těžké mentální postižení: 
    Osoby s těžkým mentálním postižením mají obvykle IQ mezi 20 a 35. Potřebují intenzivní podporu v každodenním životě. 

  4. Hluboké mentální postižení: 
    Osoby s hlubokým mentálním postižením mají obvykle IQ pod 20 a jsou plně závislé na vysoké péči a podpoře pečující osoby. 

Důležité je brát v úvahu, že hodnocení mentálního postižení nemusí být pouze založeno na IQ. Hodnocení by mělo také zohledňovat adaptivní dovednosti, sociální dovednosti, komunikaci a další faktory ovlivňující schopnost jedince fungovat ve společnosti. Diagnostika a hodnocení mentálního postižení jsou komplexní procesy, které vyžadují odborný přístup od kvalifikovaných odborníků.