Ochrana osobních údajů

1. GDPR

1.4. Pověřenec školy pro ochranu osobních údajů

Pověřenec pro ochranu osobních údajů 

Pověřenec pro ochranu osobních údajů je institut přejatý z německého práva. Osoba, kterou správce osobních údajů jmenuje pověřencem, má na starosti poskytovat informace a poradenství správcům osobních údajů nebo zpracovatelům osobních údajů a monitorovat soulad s GDPR. 

Další jeho povinností je spolupracovat s Úřadem pro ochranu osobních údajů a zároveň pro tento úřad působit jako kontaktní místo. Školy jsou orgány veřejné moci, a proto musí jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů.  

Pověřenec pro ochranu osobních údajů může být zaměstnanec nebo může úkoly plnit na základě smlouvy o poskytování služeb. Pověřenec jako zaměstnanec musí být přímo podřízen vrcholovým řídícím pracovníkům. Z toho vyplývá, že pověřencem nemůže být statutární orgán, tedy ředitel. Pověřence je též možné sdílet s jinými správci či zpracovateli. 

Podstatnou náležitostí postavení pověřence je jeho nezávislost. Tím je míněno, že pověřenec nesmí dostávat žádné pokyny ohledně výkonu svých úkolů. Nezávislost pověřence je též zaručena zákazem sankcí za plnění úkolů pověřence. Pokud je pověřenec zaměstnancem správce, nesmí být propuštěn v souvislosti s plněním svých úkolů. Zároveň nesmí být pověřenec ve střetu zájmů, který by mohl vzniknout v souvislosti s jinou činností pro správce, resp. zpracovatele. 

Co se týče odborných znalostí, pověřenec by měl mít znalosti práva a praxe v oblasti ochrany osobních údajů. Důležité mohou být také jiné znalosti (např. znalost v oblastech IT a bezpečnosti dat). Úroveň znalostí by měla odpovídat rozsahu, citlivosti a způsobu zpracování. Jiné znalosti tedy bude mít pověřenec pro školu, jiné pro hlavní město Praha a jiné pro Facebook. 

Pověřenec ze své pozice musí mít přístup k informacím důležitým pro jeho činnost. Správce či zpracovatel musí pověřenci zajistit přístup k potřebným podkladům a zdrojům. Jelikož pověřenec bude často potřebovat podklady od konkrétních zaměstnanců, je nutné, aby zaměstnanci byli informováni o existenci pověřence a o povinnosti poskytnout mu potřebnou součinnost. 

Informace o tom, kdo je pověřenec pro ochranu osobních údajů, by měly být uvedeny na webových stránkách školy.