Druhy digitálních zařízení

10. Mikroskopy, čidla, senzory, geolokátory, chytré hodinky

Jde o digitální zařízení sloužící k různým výukovým aktivitám a pokusům, a to jak v rámci individuálního využití, tak i pro skupinovou výuku.  

Mikroskopy a mobilní mikroskopy jsou optické přístroje ke zvětšování velice malých objektů, které nezvětší lupa, jsou to přístroje nejen pro výzkum, ale také pro učení a popularizaci vědy. 

Čidla, senzory jsou digitální pomůcky (jako samostatné součástky nebo zabudované do měřícího zařízení), které slouží k měření fyzikální nebo technických veličin, ideální jsou taková zařízení, která měří, zaznamenávají a přenášejí data do počítače v reálném čase. 

Elektrické i jiné obvody a systémy jsou různé stavebnice, díky kterým se žáci učí elektrickým obvodům. 

Geolokátory vzdáleně stanovují polohu a čas na Zemi i v přilehlém prostoru s využitím systémů GPS nebo Galileo a své užití naleznou třeba v zeměpisu v rámci výuky zeměpisných souřadnic a určování polohy, popř. během různých školních akcí nebo projektových dnů v přírodě i jinde. 

Chytré hodinky a náramky jsou nositelná příslušenství k zařízením, jejich využití ve škole se nabízí v rámci tělesné výchovy, kde je možné individuálně naplánovat trénink a průběžně sledovat výsledky, ale i v dalších předmětech, kde by se dali využít senzory nebo SW v těchto zařízeních (např. výuka jazyků). 

Vkládá se obrázek...