Jak sdílet informace proaktivně

Sebevzděláváním, vyhledáváním odpovědí kolegům či aktivitou v komunitách budete sami znát množství informací, které můžete aktivně sdílet s vašimi kolegy a vašimi kolegyněmi. Nemusíte čekat, až se vás sami zeptají. Můžete jim sami nabízet to, co znáte a umíte.


Pár tipů do začátku 

Vytvořte si plán (např. na rok), co byste chtěli ve škole dělat a zařaďte do plánu i sdílení zkušeností, nápadů, informací pro pedagogy.  

Zamyslete se, jaké je klima školy. Podle toho pak volte, zda se potkáte se všemi pedagogy společně nad určitým tématem, nebo se budete scházet ve skupinách či po jednom.  

Promyslete si, jakými kanály jsou pedagogové na škole zvyklí komunikovat mezi sebou, když mají dotazy či sdílí. Podle toho pak volte formu, která pro sdílení bude vhodná. Možná většina pedagogů používá s žáky nějaký nástroj, který můžete využít pro vzájemnou komunikace mezi pedagogy. Volte pokud možno známé a ověřené, také pak nástroje, kterými škola např. disponuje a má je předplacené a pedagogové k nim mají již účet. Možná nesedne všem to stejné a můžete používat dvě či tři formy (např. sdílený dokument a osobní schůzky ve sborovně).