Ověřování zdrojů informací

2. Další prvky

Jako další prvky sledujte např. toto: 

  • Není v textu skrytá reklama? Často je třeba číst důkladně a sledovat i informace pod čarou či číst “mezi řádky”.  
  • Je text dostatečné objektivní? Nejsou přítomna emočně laděná slova? 
  • Jaký je styl psaní? Používá autor/autorka spisovný jazyk, má dobrou stylistiku? Používá odborné termíny? Navazují na sebe informace? 
  • Uvádí se zdroje, ze kterých bylo čerpáno? Cituje se v textu? 

V neposlední řadě se zaměřte na to, zda je pro vás zdroj relevantní, tedy vhodný k danému tématu, které řešíte. I když najdete formálně správný text, který bude splňovat výše uvedené body, nemusí se jednat o text relevantní, tedy vhodný přímo pro potřeby vaše či vašich kolegů a kolegyň. Pokud máte pocit, že dané informace naplní vaši informační potřebu, jedná se o relevantní zdroj.  

Při kontaktu s kolegy budete také pomáhat kolegům hledat informace a zdroje na míru, účelově podle zaměření jejich výuky, aktuální situace a také míry zkušenosti. 

Je dobré mít na paměti základní přísloví „Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život.“ 

Budete-li ve vaší roli jen dělat věci pro kolegy a za kolegy, nasytíte je jen na jeden den. Pokud si ale budete společně otevírat dveře k dalším tipům a experimentům, jistě dojdete ke zjištění, že obohacování bude oboustranné a zjistíte, že každý má ve sborovně nějaké zkušenosti, které může předat ostatním.