Jak se lektor připravuje na výuku dospělých

1. Příprava je základ

1.2. Design Thinking

Design Thinking je ideologií i procesem, který se zabývá řešením složitých problémů způsobem, který je zaměřen primárně na uživatele.

Design Thinking lze aplikovat na jakoukoli oblast, nemusí jít nutně o design. Design Thinking je v první řadě zaměřen na uživatele, na lidi, snaží se pochopit potřeby lidí a přijít s účinnými řešeními k uspokojení těchto potřeb.

Design Thinking se zaměřuje na dosahování praktických výsledků a řešení.

Proces Design Thinkingu je rozdělen do pěti kroků nebo fází: empatie, definice, idea, prototyp a test. 

Fáze 1: Empatie
První fáze procesu je věnována seznámení se s uživatelem a pochopením jeho přání, potřeb a cílů. 

Fáze 2: Definice
Druhá fáze je věnována definování problému. Shromáždíte všechna svá zjištění z fáze empatie a začnete jim dávat smysl: s jakými obtížemi a překážkami se vaši uživatelé setkávají? Jak velký uživatelský problém musí váš tým vyřešit?
Když problém zformulujete do slov, můžete začít přicházet s řešeními a nápady – čímž se dostáváme do třetí fáze.

Fáze 3: Idea, návrh
S důkladným pochopením vašich uživatelů a jasnou formulací problému je čas začít pracovat na řešeních. Ke konci této fáze je zapotřebí velký počet nápadů zúžit na několik nejlepších, se kterými budete dále pracovat.

Fáze 4: Prototyp
Tato fáze je o experimentování a přeměně nápadů na hmatatelné produkty. Prototyp je v podstatě zmenšená verze produktu, která zahrnuje potenciální řešení identifikovaná v předchozích fázích. 

Fáze 5: Test
Po prototypování přichází uživatelské testování, ale je důležité poznamenat, že toto je jen zřídka konec procesu Design Thinkingu. Ve skutečnosti vás výsledky testovací fáze často přivedou zpět k předchozímu kroku a poskytnou vám informace, které potřebujete k předefinování původního problému.