Jak se lektor připravuje na výuku dospělých

1. Příprava je základ

Ze své praxe jistě víte, že příprava na výuku je přinejmenším stejně důležitá jako výuka samotná. Pokud jste nepřipraveni, hrozí u dospělých mnohem větší riziko než u dětí, že to odhalí a důkladně vám to osladí. A možná už že vám nedají šanci to zkusit znovu a lépe.  

Lektoři k přípravě vzdělávacího kurzu, či školení, často používají třeba ADDIE model, nebo čím dál více populární koncept tzv. Design thinking.  

Můžete si oba modely prostudovat a třeba vám některý z nich pomůže při přípravě vzdělávacích aktivit. Kdybychom to ale měli velmi zjednodušit, jde primárně o to, že si uděláte co nejlepší analýzu své cílové skupiny, co opravdu v praxi potřebují, co jim pomůže v tom, co dělají. Poté si stanovíte vzdělávací cíle šité na míru vaší cílové skupině a vyberete obsah, který je pro ně relevantní. Pak už jen zvolíte formu a metody výuky, které vám pomohou cíle nejlépe naplnit. Na závěr si vyhodnotíte, zda jste cílů dosáhli, jestli bylo vzdělávání opravdu efektivní a dle výsledků si přípravu upravíte. 

Možná si říkáte, že v tom nevidíte velký rozdíl oproti běžné práci učitele ve škole a přípravách na hodinu a máte vlastně pravdu. Velký rozdíl je ale právě v té odlišné cílové skupině, kterou představují dospělí a ve specificích jejich vzdělávání.